unoregler.no logo
Søk
Close this search box.

Finnes det strategier for Uno?

Det er ingen tvil om at en kortstokk har reddet mange kjipe situasjoner gjennom årene. Det er derfor heller ikke rart at kortspill fortsatt er svært populære den dag i dag, og det finnes utallige varianter man kan kose seg med. Kortspill som vri-åtter, poker, blackjack og mange andre er svært kjente blant nordmenn, og de aller fleste har enten hørt om disse eller spilt et eller flere av dem selv.

Det er imidlertid et annet kortspill som må nevnes, og det er Uno. Dette er et kortspill som har vært en favoritt blant nordmenn i en årrekke, og spillet er svært enkelt å forholde seg til. I denne artikkelen finner du ut mer om hva Uno er, samt hvordan det spilles og om det finnes strategier som kan forbedre vinnersjansene dine. 

Hva er Uno?

La oss først se nærmere på hva Uno faktisk er. Kortspillet ble først utviklet i 1971 av Merle Robbins fra USA. Kortspillet kommer med, i motsetning til pokervarianter som hexapro poker, med en helt egen kortstokk. Spillet er inspirert av vri-åtter, som er et av de mest kjente kortspillene i verden, og det spilles svært ofte blant nordmenn.

Det er også verdt å nevne at det finnes utallige varianter av Uno, men det er heldigvis bare en variant som spilles blant folk flest, og det er den varianten vi ser nærmere på i denne artikkelen.

Slik spilles Uno

En av de viktigste grunnene til at Uno er så populært som det er, er definitivt den brukervennlige tilnærmingen spillet har. Spillet er svært enkelt å lære seg og i løpet av bare noen få runder er man som regel godt erfarne med hvordan spillet utfolder seg.

Kortspill som Uno, samt andre kortspill, er ofte å finne på skoler rundt om i Norge, mye på grunn av den engasjerende og lærerike fremgangsmåten man må benytte seg av når man spiller.

Grunnleggende regler

Hovedmålet med Uno er helt enkelt å bli den første spilleren til å oppnå 500 poeng. Det gjør man ved å være den første til å kvitte seg med kortene sine og få poeng for kortene de andre spillerne sitter igjen med.

Før hver hånd starter trekker hver spiller et kort for å avgjøre hvem som skal dele ut kortene. Spilleren med høyest kortverdi må stokke kortene og dele ut til hver spiller. Hver spiller skal ha syv kort. Når alle spillerne har fått kortene sine legges kortstokken ned og et kort fra stokken snus for å sette i gang spillet.

En spiller har tre muligheter når det er deres tur:

  • de kan enten spille et kort i samme farge, nummer eller symbol,
  • spille et Wild-kort eller et Wild Draw Four-kort
  • trekke et kort fra toppen av kortstokken, og spille dette kortet hvis mulig

Strategier for Uno

Hvis du er på utkikk etter et par fordeler når du spiller Uno har vi nøyaktig det du trenger. Det er et par ting som kan hjelpe deg å vinne når du spiller Uno. Blant annet:

  • Bruke Wild-kort – disse kortene lar deg endre fargen på kortene i spill, og kan derfor komme godt med hvis du har mange like farger på hånden.
  • Bruke Snu-kort – Snu-kort snur spillets gang, og kan komme svært godt med for å unngå at spillere med få kort får spille kjapt.
  • Bruke Stå over-kort – slike kort tvinger spilleren etter deg til å stå over runden sin, og passer utmerket dersom spilleren ved siden av deg har få kort igjen.

Et fantastisk kortspill for hele familien

Til tross for at teknologien har tatt enorme steg de siste årene, og dataspill i disse dager bare er noen tastetrykk unna, er det ingen tvil om at ulike kortspill har bestått tidens tann. Kortspill bidrar til en fantastisk atmosfære og en kortstokk kan gjøre underverker i enhver situasjon, uansett om man er hjemme med familien eller om man er på farten.